Daudziem no mums rieksti un žāvēti augļi ir kļuvuši par ikdienas delikatesi. Iegādāties sauju pistāciju šodien maksā gandrīz tikpat, cik kilograms kvalitatīvas gaļas, tādēļ ir tikai saprotami, ka pircējs par šādu cenu sagaida izcilu kvalitāti.
Tomēr realitāte bieži ir skaudra – mājās izrādās, ka rieksti ir rūgti, bet žāvētie augļi pēc mazgāšanas burtiski izjūk.
Kā izrādās, daudzi veikali un tirgus stendi ir piepildīti ar zemas kvalitātes produkciju. Pat ja pārdevēji apgalvo, ka viņu prece ir pati labākā, ir dažas pazīmes, kuras zinot, jūs vairs neļausiet sevi apmānīt.
Ko slēpj “ideālais” spīdums?
Atceros, ka bērnībā mamma žāvētās aprikozes pirms ēšanas vienmēr applaucēja ar verdošu ūdeni un mērcēja 20 minūtes. Mūsdienās nopērkamās aprikozes bieži ir aizdomīgi spilgtas, mīkstas un spīdīgas.
Šāds efekts parasti netiek sasniegts dabiski. Lai augļi izskatītos “pārdošanai gatavi”, tos bieži apstrādā ar dažādām vielām, piemēram, tehnisko vasku vai glicerīnu.
Daudzās valstīs, lai paātrinātu žāvēšanas procesu un saglabātu nedabiski spilgtu krāsu, tiek izmantoti speciāli dūmi. Tāpēc, izvēloties žāvētos augļus, esiet uzmanīgi – dabīgas aprikozes parasti ir blāvas, krunkainas un neizskatās tik pievilcīgi kā “reklāmas bildēs”.
Tas pats attiecas uz plūmēm – ja tās spīd kā pulētas, visticamāk, tās ir apstrādātas ar vielām, kas palīdz saglabāt mirdzumu, bet nedod nekādu labumu jūsu pašsajūtai.
Riekstu izvēles noslēpumi: kāpēc labāk pirkt čaulās?
Ar riekstu iegādi situācija ir vēl sarežģītāka, nekā varētu šķist pirmajā mirklī. Daudzi pieredzējuši pircēji un pavāri dod priekšroku riekstiem, kas joprojām atrodas savās dabiskajās čaulās. Iemesls ir vienkāršs: tiklīdz rieksts tiek attīrīts, tajā esošās dabīgās eļļas nonāk saskarē ar gaisu un gaismu, kā rezultātā tās ātri oksidējas un sasmok.
Čaula kalpo kā dabisks “seifs”, kas pasargā kodolu no nepiemērotiem uzglabāšanas apstākļiem un saglabā tā vērtīgās īpašības ilgāk.
Lūk, kam jāpievērš uzmanība:
Mandeles: izvēlieties mandeles ar veselu čaulu bez aizdomīgiem aplikumiem. Svaigam riekstam ir jāpiemīt vieglam, patīkamam aromātam.
Valrieksti: pievērsiet uzmanību tam, vai čaula ir sausa un bez defektiem. Pārbaudiet riekstu ar skaņu – pasitiet vai pakratiet to; vesels un pilns rieksts nedrīkst “grabēt” kā tukšs.
Svars: ja rieksts šķiet pārsteidzoši viegls, tas var liecināt, ka kodols iekšpusē ir vecs un izžuvis.
Kā atpazīt kvalitatīvu attīrītu riekstu?
Ja tomēr izvēlaties pirkt jau attīrītus riekstus, skatieties uz to krāsu. Kvalitatīviem kodoliem jābūt zeltainiem. Jo tumšāks ir rieksts, jo lielāka iespēja, ka tas ir vecs un garšos rūgti. Rūgtums riekstos liecina par sabojājušos eļļu, un šādu produktu lietot uzturā nav ieteicams.
Noslēgumā: uzticieties savai sajūtai, nevis pārdevējam
Saldās tirgotāju runas un solījumi bieži vien ir tikai mārketinga triks. Vienmēr centieties preci nogaršot, pirms par to maksājat dārgu naudu. Atcerieties – kvalitatīvam produktam nav nepieciešams mākslīgs spīdums vai “uzlabota” krāsa. Dabiskums un svaiga smarža ir jūsu labākie padomdevēji.
















